Regler for traktor

Kongsvinger og Smedtorp Trafikkskole - Bestill opplæring!

Regler for traktor er forvirrende

Forvirringen er stor

Trafikklærer Knut Einar Kvisla ved Kongsvinger og Smedtorp trafikkskole AS forteller at det som forvirrer folk mest er de reglene som gjelder traktor og bil med henger.

– La oss ta bil med tilhenger og førerkort klasse B som er bil opp til 3500 kilo, sier Kvisla og henter fram vognkortene.

– For det første må man ikke blande aktuell totalvekt, altså det bil og henger veier fysisk der og da, med tillatt totalvekt. Bil og tilhenger må ikke gå over 3500 kilo tillatt totalvekt til sammen, sier Kvisla.

–I vognkortet står det at bilens totalvekt er 2250 kilo og hengeren på 2000 kilo. Det blir til sammen 4250 kilo og du kan ikke kjøre dette med klasse B-førerkort, sier Kvisla.

– Men hvis bilen har en tillatt totalvekt på 3500 kilo, så kunne man kommet opp i 4250 kilo lovlig, forteller han og gir oss en grei huskeregel.

– Har du en tilhenger med tillatt totalvekt på 750 kilo, er du på trygg grunn. Men har den mer enn 750 kilo tillatt totalvekt, da sjekker du vognkortet, sier han.

– Hvis du vil utvide førerkortet, har du to muligheter. Klasse B 96 lar deg kjøre bil pluss henger med til sammen totalvekt 4250 kilo. Men igjen, sjekk vognkortet, for du kan aldri gå over totalvekten, understreker Knut Einar Kvisla. Les mer i Glåmdølen.

Ta kontakt